Най-често задавани въпроси

1.Теракотът и другите настилки от плочи безфугови подове ли са?
Абсолютно НЕ!
Всички тези настилки не са безфугови и затова не са препоръчителни за лаборатории, болници и помещения от хранително-вкусовата промишленост. Първо, защото фугите задържат мърсотия с времето, и второ – такава настилка е прекалено "шумна", хлъзгава и държи студено.


2.Имам гараж с бетонов под, който се руши, какво да правя?

Това е често срещан проблем  при всички незащитени бетонови подове.
Решението е отстраняване на нездравата повърхност и полагане върху основата защитен слой епоксидно или полиуретаново подово покритие. Най-добре това да е направено като цялостна система.


3.Какъв ламинат да поставя в магазина /заведението/ си?

Ламинатът не е подходяща настилка за обществени помещения поради три основни причини, а именно: шумен, няма нужната износоустойчивост и е труден за поддържане.

Подходящи решения за този тип помещения са виниловите плочи, хетерогенните PVC  настилки или саморазливните подови настилки на полиуретанова основа. Посочените материали са с висока износоустойчивост, имат противоплъзгащи свойства, лесни са за почистване и поддръжка, и имат добра визия. Не на последно място трябва да се отчете и по-добрия конфорт при ходене, и шумоизолиращите качества на такива подове.


4.Каква настилка да сложа в офиса?
Офисите притежават различни помещения, които  могат да бъдат разделени спрямо тяхното предназначение и натовареност, затова и съответната настилка трябва да бъде съобразена с функционалноста й. Най-общо казано, настилката трябва да е здрава и комфортна. Освен добрата износоустойчивост  и визия, препоръчително за работните помещения е пода да е шумопоглъщащ, да не задържане мърсотия, да е лесен за поддръжка, да има възможност за периодично бързо освежаване и подмяна при необходимост.

Ние бихме препоръчали както винилови настилки, така и мокетни плочи или  линолеум. Изборът зависи от търсената визия и фирмени стандарти.


5.Какви да са настилките в здравните заведения?

В различните помещението, в зависимост от експлоатацията им са и решенията.
Ако говорим за коридори, кабинети или болнични стаи, са възможни - винилови настилки или линолеум. За да няма мръсни фуги, настилките трябва да са безфугови – т.е. със заварени краища. Освен това тези два варианта са антистатични, антиалергични и, разбира се, са износоустойчиви.

Ако говорим за настилка в операционни зали и лаборатории, където се изисква освен висока хигиена, но и отвеждане на статичното електричество, то може да се положи епоксиден или винилов токоотвеждащ под.  За постигане на максимална електропроводимост при монтажа се използват медни ленти и токопроводим материал, което позволява отвеждането на остатъчните електровълни в заземителната система на сградата.Нашите специалисти са винаги на разположение за допълнителна информация по въпроси, които биха Ви интересували.